Баварія

Учасники клубу німецької мови для початківців отримали пошукове завдання, а саме ознайомитися з однією із федеральних земель Німеччини. Першою представила результати свого дослідження Іра Воронкевич. Іра надзвичайно цікаво розповідала про Баварію, демонструючи фото, які вона з чоловіком зробили під час візиту в Німеччину. А на завершення ми усі переконалися, що Іра ще й гарно співає, звичайно, німецькою мовою.
Баварія – одна з найбагатших земель Федеративної Республіки Німеччини. Розташована в південно-східній частині країни. Серцем Баварії є місто Мюнхен. Назва міста походить від давньоверхньонім. Munichen — «у ченців». Є найбільшим містом Баварії і третім, після Берліна та Гамбурга, містом Німеччини. 
Відомий нам цей регіон і своїми футбольними здобутками, і машинобудуванням, але про що знає кожна людина, так це вміння німців відпочивати. І одним з таких загальновідомих свят є пивний фестиваль Oktoberfest, що проводиться в мюнхенському парку Theresienwiese.
Розпочинається він ритуальним відкорковуванням першої бочки свіжозвареного баварського пива яку відкорковує обербургомістр. Рівно о 12.00 за місцевим часом, підставивши літровий баварський кухоль під пінистий струмінь, на місцевому діалекті мер Мюнхена проголошує "Ozapft іs!" ("Наливай!"). Це буде сигналом до початку свята. Перший ковток по праву належить прем'єр-міністру Баварії Horst Seehofer.
І чого ми тільки тут не побачимо - і національний одяг німців, і звичаї, і пісні з танцями.
Для жіночої половини характерним нарядом є Dirndl, верхню частину якого складає блузка з корсетом, а нижню - широка спідниця з яскравим фартухом. В чоловіків це Lederhose «шкіряні шорти» (від Leder - шкіра та Hose – штани). А також клітчаста сорочка та капелюх з пір’ям. Цікавою особливістю є те, що чим старішими та бруднішими є шорти, тим вони мають більшу цінність.
Одним з маловідомих фактів є той, що саме в Баварії монахами було виготовлено Weissbier (біле пшеничне пиво).  З давніх-давен цей сорт пива варився виключно для королівської сім’ї.
Не кожен знає, що існує ще один пивний фестиваль Münchner Frühlingsfest. Він проходить весною і є аналогом Oktoberfest. Велика кількість пивних палаток,  парки атракціонів і безліч туристів. Найпопулярнішими пивними закладами є: Hacker-Pschorr Bräuhaus, Hofbräuhaus, Paulaner, Spatenhaus, Augustiner-Bräu.
Ще однією пам'яткою Мюнхена є BMW Welt. Багатофункціональний виставковий центр, він розташований біля штаб-квартири BMW і Олімпійського парку та призначається для презентації продукції BMW, дистрибуції автомобілів BMW, проведення конференцій та форумів.
Окрім цього баварці відзначилися і у футболі. FC Bayern München – є найтитулованішим професійним футбольним клубом в Німеччині, на його рахунку 25 чемпіонських титулів і 17 Кубків Німеччини, 3 перемоги в Кубку європейських чемпіонів і дві - в Лізі чемпіонів. У кінці 2013 команда стала першим німецьким клубом, який виграв клубний кубок світу ФІФА. Тренування і головні матчі проходять на Allianz Arena, що знаходиться у північній частині міста.

«FC Bayern, Stern des Südens! 
Du wirst niemals untergehn, weil wir in guten

wie in schlechten Zeiten zueinander stehn.
FC Bayern, Duetscher Meister,
ja so heisst er, mein Verein.
Ja, so war es, und so ist es. Und so wird es immer sein»

(Уривок з гімну клубу)

Коментарі

Популярні публікації