Саксонія-Ангальт

Столиця землі - місто  Магдебург. Місто Магдебург – батьківщина магдебурзького права, однієї з найпоширеніших правових систем міського самоврядування.
Місто цікаве ще й тим, що тут знаменитий водяний міст, по якому ходять річкові судна та пороми.

А вежа Міленіум – найбільша в світі дерев’яна вежа.
В місті Вайсенфельс є чудовий музей взуття.
Гірський масив Гарц з найвищою вершиною Брокен – 1142 м. На цій вершині в 1936 році була побудована перша в світі телевізійна вишка. А ще ця вершина окутана різними міфами. Один з них – на вершині 1 травня, в так звану Вальпургієву ніч, збираються відьми з усього світу на свій шабаш. В місті Талє є пам’ятник відьмі. Ця бронзова скульптура дуже приваблива ззаду, а вигляд спереду псує спотворене обличчя.
«Паркове королівство», архітектурно-парковий комплекс Дессау-Верліц – одне із найбільш відомих в Європі і знаходиться у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
В місті Айслебен народився і вмер Мартін Лютер – ідеолог протестантства. В місті Віттенберг, де офіційно зародилось лютеранство, є дім-музей Лютера.
В місті Галлє знаменита церква Богоматері, в якій Лютер проповідував свою ідеологію. В цій церкві давав органні концерти Георг Фрідріх Гендель. В будинку, в якому народився Гендель, в місті Галлє, знаходиться музей, а на ринковій площі стоїть пам’ятник великому композитору.
В селі Рекен народився філософ і письменник Фрідріх Ніцше. Саксонія-Ангальт є батьківщиною Отто фон Бісмарка – першого рейхсканцлера Німецької імперії.
В місті Дессау розташована вища школа будівництва і художнього конструювання «Баугауз», заснована на функціональній єдності мистецтва і техніки. Цей принцип став основним в сучасному промисловому дизайні і архітектурі. Штаб-квартира цієї школи занесена в список всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
Ще одна цікава пам’ятка історії – небесний диск із Небри. Цей прикрашений листовим золотом бронзовий диск, вік якого близько 3600 років, являється першим відомим в історії людства зображенням неба.
Саксонія-Ангальт знаменита й тим, що саме із Ангальту-Цербсту приїхала в Перербург і стала імператрицею Катерина ІІ, спадкоємиця бідного німецького княжого роду. В Ангальт-Цербсті відкритий музей Катерини ІІ, де зібрані предмети, пов’язані з ім’ям імператриці: картини, монети, скульптури, фарфоровий посуд, статуетки. А також в цьому місті стоїть пам’ятник Катерині ІІ.
Майже кожне велике чи мале місто землі Саксонія-Ангальт багате історичними архітектурно-культурними пам’ятками. І той, хто відвідає Німеччину, отримає незабутні враження від краси і величі минулого і теперішніх часів.

Коментарі

Популярні публікації