Berliner – Берлінський пончик

Берлінський пончик (нім. Berliner Pfannkuchen) або частіше просто Берлінер (Berliner) - популярний в Німеччині і Австрії обсмажений в олії пончик із солодкого дріжджового тіста з начинкою з конфітюру (зазвичай полуничного або сливового) або рідше крему. Зустрічаються регіональні варіанти: в Швабії і Франконії - з пастою з шипшини, в Баварії, Австрії та Південному Тіролі - з абрикосовим джемом. У північних землях Німеччини зустрічається берлінер з заварним або ванільним кремом. Саме такий пончик називається Берлінером в США, де він дуже популярний.

Зверху берлінський пончик посипаний цукровою пудрою або политий цукровою глазур'ю. Берлінер є традиційним частуванням в новорічний час і на карнавал в Німечині, коли для жарту пончик начиняють гірчицею або цибулею.
За легендою пончик був винайдений в 1756 році берлінським кондитером, який мріяв служити в артилерії Фрідріха Великого. Хоча кондитер не зміг проявити себе належним чином у військовій справі, він був залишений при полку польовим пекарем. На знак подяки за це «артилерійський пекар» за відсутності печі придумав смажити круглі гарматні ядра з дріжджового тіста в маслі на відкритому вогні. Пончики набули поширення в Берліні, де продавалися з лотків.
Рецепт за посиланням "Berliner Pfannkuchen"

Коментарі

Популярні публікації