Куди приводять мрії…

Представляємо Вашій увазі історію успіху активної учасниці клубу німецької мови для початківців Марини, яка вже здійснила одну зі своїх мрій та побувала в Німеччині. Досвід дівчини надихає та збуджує до діяльності. Мені на думку спадають слова Германа Мелвілла:  «У цьому житті нерідко буває так, що, коли справа по борту в нас пройде улюбленець долі, то й ми самі, що досі лежали в мертвому штилі, зловимо бриз і з радістю відчуємо, як напнулися наші вітрила». Думаю, успішний приклад Марини змусить напнутися і наші вітрила.
Клуб німецької мови для початківців у м. Тернопіль
Гадки не мала ніколи у житті, що доля колись подарує мені шанс здійснити усі мрії за одне, здавалося би, звичайне літо: неймовірні екскурсії по Німеччині, польоти на дельтаплані, повітряній кулі, чемпіонат світу з велоспорту у Франції, подорожі на велосипеді у Голландію, гори вражень та нових друзів серед іноземців…
Усе це захоплююче звучить, але почнімо спочатку… До літа 2013 року студентське життя ішло впевненим кроком, але дещо повільно, як на мене. Усе змінилося, коли в університеті дізналася про німецькомовні безкоштовні програми на літо. Палке бажання побачити і дізнатися більше переповнювало… Лишалася єдина мале-е-сенька проблемка – я ніколи не вивчала німецької, НІКОЛИ! Знання німецької – нульовий рівень, НУЛЬОВИЙ!!! А так хотілося поїхати у ФРН. Можна було забути про програму назавжди (так би і трапилося), якби не підбурили друзі хоч спробувати.
Отож, ціль визначена, потрібно було з чогось таки починати. Мені дійсно пощастило, що в цей час у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді почалися заняття клубу німецької мови для початківців. Наймолодшому учаснику клубу було 12 років, найстаршому уже за 50. Тут і відбулося моє перше знайомство з Оксаною Майкою, яка допомогла мені опанувати ази мови. Ми вчилися граючись, оскільки  Goethe-Institut в Україні подарував чудовий куточок нашій бібліотеці, де була можливість користуватися німецькомовними книжками, журналами, були цікаві ігри для вивчення іноземних слів. Спочатку це були ілюстровані книжечки для початківців, уже згодом – читала більш складнішу наукову літературу. Я написала одним абзацом, як швидко опанувала німецьку мову за 1 рік. Але це на словах досить легко. Насправді, інколи хотілося усе кинути…Та шанс поїхати у ФРН випадав всього 1 раз на рік…
9 місяців клопіткої праці увінчалися для мене, на  той час, шаленим успіхом. Ще й досі не можу повірити, що я, початківець в німецькій мові, пройшла співбесіду НІМЕЦЬКОЮ по безкоштовній професійно-навчальній практиці за програмою Фонду Шорлемера Німецького Селянського Союзу.
І тут почалося…
Німеччина відкрила переді мною величезні можливості для підвищення професійного рівня знань. Це було справді круто!
Розпочалося усе з двотижневих курсів в одних із кращих аграрних закладів у Рейн-Вестфалії (м. Іден, «Центр тваринництва, техніки та обладнання» та сільськогосподарській школі Дойля, де вивчала передову сільськогосподарську техніку у Європі). Перший досвід керування тракторами, ескаваторами, кукурудзозбиральними комбайнами залишив громіздкий кошик веселих спогадів.
Курси водіння тракторів,  школа Дойля
Опанування різних видів техніки школа Дойля, м. Нінбург
Якщо сказати, що було цікаво – нічого не сказати, було просто неймовірно!!! Можливість опанувати найкращу сільськогосподарську техніку фірм Rauch, Fendt, John Geere, Class, New Holland, відвідати передові сільськогосподарські господарства Німеччини та Голландії, дослідити сучасні технології в галузях рослинництва і тваринництва, познайомитись з фермерами, перейняти в них досвід – напевне найкраще що може бути для спеціаліста.

Вивчення досвіду вирощування томатів у передових господарств
Не обійшлося і без екскурсій по містах Рейн Вестфалії, не оминула і столицю ФРН – Берлін. Відвідала завод по виробництву сільськогосподарської техніки Class, концерн  Volkswagen, де побачила цикл виробництва відомої марки авто,  численні виставки сільськогосподарської техніки в Голландії та на теренах Німеччини, виноробні, завод  Euro Alkohol і кооператив LandGard. Вперше в житті побачила як проходить аукціон продажу рослинної продукції. Побувала на благодійному заході Big Challenge для збору коштів дітям. Відірвалася від землі в Клєттевальді (фото нижче).

Клеттевальд, долання перешкод із страхівкою
Берлін, екскурсія
Подорожувала, здійснюючи дитячі мрії. Політ на дельтаплані, повітряній кулі, відпочинок в аквапаркe, футбольний матч збірної Кьольну, екскурсія на стадіон Боруcсії – це ще далеко не увесь перелік місць, де можна було відпочити душею. Була також на перегонах маленьких поросят, де зробила свою ставку на порося Popo і виграла свій перший приз в 5 євро.
Концерн  Volkswagen
На заводі  Euro Alkohol
З велосипедом не розлучалася протягом літа ніколи. Одного разу мої друзі в Німеччині підбурили поїхати на екскурсію велосипедом у найближче місто Голландії на відстані 70 км від міста, де я проживала. Це був мій перший веломарафон. 

Екскурсія на стадіон Borussia
Незабутня подорож в місто закоханих – Париж назавжди залишила приємний слід спогадів та запаху парфумів… Саме тут, у серці Франції, я відвідала всесвітній чемпіонат світу з велоспорту.

Без коментарів =)
Крім веселощів було і труднощів достатньо. Часто бувало, що я з групою українських студентів сідали не на той потяг і не в ту сторону, губили гаманці в аквапарку, відлучалися від екскурсовода. Потрібно було швидко реагувати на проблеми, тому навіть не уявляю, що би я робила, якби не мала знань німецької мови.
Отож, не гасіть полум’я своїх мрій, подорожуйте, спілкуйтеся, не бійтеся перешкод. Гарантую, що будуть 100% труднощі як під час вивчення німецької, так і при спілкуванні, не здавайтеся, і ви віднайдете ключ, який відкриє вам дивовижний світ знань.
Як бачите, посіявши зерно бажання, можна зібрати колосальний урожай незабутніх вражень.
Куди приведуть ваші мрії – вирішувати тільки вам!

Щасливе закінчення 4-місячної практики в Німеччині

Коментарі

Популярні публікації