Шпікаок


Мало кому відомо, що Німеччина має острови, на одному з котрих мені пощастило побувати. І не просто побувати, а навіть пожити, аж цілих півмісяця. Чи почувалася я Робінзоном Крузо? Аж ніяк, тому що на острові вирує життя.


Отже, Spiekeroog (німці вимовляють як Шпікаок) належить до групи Фризьких островів та входить до Землі Нижня Саксонія (Niedersachsen) і є частиною Національного парку Нижньої саксонії Wattenmeer (Ваттове море). На площі у 18,25 км2 (це ¼ міста Тернополя) проживають 775 людей, принаймні так було станом на 31 грудня 2011 року. Найближча відстань від острова до суші сягає 5,7 км. 

Фризькі острови

Тут ви не знайдете жодної машини і навіть на велосипеди діють обмеження. Уявіть, як на острові тихо і спокійно, ніде не чутно моторів. І повітря не забруднене вихлопними газами. Основною галуззю економіки, як ви вже напевно здогадалися, є туризм. А туристів тут ні в яку пору року не бракує.

Туристи під час екскурсії Ваттовим морем

Так, а як щодо Ваттового моря? Чули колись про таке? 

Ваттове море, часом Ваденське море (нім. Wattenmeer, дан. Vadehavet, нід. Waddenzee) — назва, прийнята у Північній Європі, для частини Атлантичного океану, мілковода морська ділянка площею біля 10 тис. км², розташована біля узбережжя Данії, Німеччини і Нідерландів. Відокремлено від Атлантичного океану і Північного моря ланцюжком Фризьких островів. Має значні запаси природного газу. Острови та узбережжя моря оточені літоральними пляжами, під час відпливу вкритими мулом (так званим «ваттом»), та є дуже важливим місцем притулку численних представників тваринного світу, зокрема птахів, для захисту яких тут діє три національних парки. Також на узбережжі моря та островах всіх трьох країн знаходиться багато важливих туристичних центрів.

Коментарі

Популярні публікації