Великдень у Німеччині

     Цього року українці святкуватимуть Великдень разом із німцями, 20 квітня. Великдень, а німецькою – Ostern, є одним із найважливіших християнських свят поруч із Різдвом.
     Зайці, яйця та ягня – є символами та обов’язковими атрибутами німецького Великодня. Декоративні, шоколадні або справжні – їх можна побачити всюди: ними прикрашають вітрини крамниць, кущі в садках, а також святковий стіл.
    За традицією зайці ховають яйця й подарунки, які
захоплені діти шукають у Великодню Неділю.  Чому саме зайці? Нелогічно з точки зору біології, але має символічний зміст. Заєць ще раз нагадує про весну і віддавна втілює плодючість. У минулі століття вважалося, що великодні "дари" приносять півні та лелеки. Нині ж яскраві яйця католикам несе тільки заєць. До того ж шоколадний.
Іншим символом є ягня, запозичене з традицій єврейської Пасхи: тварин колись різали до свята. Звичай нагадує про вигнання ізраїльтян із Єгипту. Ягнячою кров'ю вигнанці позначали двері своїх осель, щоб Божий ангел смерті їх не чіпав. У християнстві кров ягняти - символ безневинно замученого Христа. Сьогодні символ перетворився на солодкі пироги в формі ягнят, які випікають до Великодня.

Коментарі

Популярні публікації