Хоча й невелика німецька держава, там люди привітні, культура цікава…

Ти зможеш досягти всього, якщо маєш мрію! Однією й з моїх найзаповітніших мрій була поїздка до Європи. І невдовзі вона здійснилась. Навчаючись в університеті, мені випала нагода відвідати визначний європейський центр науки, освіти і культури – Німеччину. Моїй радості не було меж. Перед поїздкою я відвідувала заняття клубу німецької мови для початківців, що діє в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді. Саме тут я почала вивчати ази Deutsch (німецької) і знайомитися ближче з країною Німеччиною. Навчання проходило у дружній атмосфері з іграми, конкурсами, живим спілкуванням, радісно і дуже позитивно. Тож, від’їжджаючи до Німеччини, я вже була трішечки «підкованою».
Моя подорож до Німеччини (землі  Бранденбург) була хвилюючою і незабутньою, адже саме там я побачила гарну мальовничу природу, дивовижну культуру, абсолютно нове прогресивне мислення людей і високорозвинений технічний потенціал . Познайомилася із багатьма німцями, поляками, литовцями і навіть українцями, що проживають там. Дізналася, які насправді німці, їх ментальність, що відрізняється від нашої, але разом з тим, надає їм своєї унікальності. Для прикладу, у них не прийнято, запрошуючи на свій День народження, пригощати всіх, а також приходити без запрошення в гості, попри це вони вміють святкувати з розмахом. Я була присутня на декількох святах, одне з яких День міста Котбус. Масштаби розмаху святкування вразили, а ще сподобались традиційні танці в національних костюмах, які є невід’ємним атрибутом кожного святкування. Як потім дізналася, у Німеччині є близько 5000 сортів пива, 1500 видів ковбас, 300 різновидів хліба і близько 500 видів мінеральної води. Тут ніколи не залишать у біді, а на наше прохання підказати дорогу, навіть підвезли на власному авто. У німців в усьому порядок, починаючи від сортування сміття до штрафу на зірвану квіточку. Здоровий спосіб життя активно пропагується, як доказ - навіть у найменшому селі всюди облаштовані велосипедні доріжки.
У всі подорожі на автомобілі ми брали з собою велосипеди для зручності пересування у будь-якій місцевості. Дуже сподобалась природа. Будиночки відрізняються власним стилем, як ми казали, «німецьким». Ми були також приємно здивовані, що в Берліні можна зайти в Рейхстаг.
Усі німці дуже позитивні, відповідальні, рішучі, активні, цілеспрямовані, енергійні, комунікабельні, стримані, працьовиті, добрі і небайдужі. Приїжджаючи до них слід дотримуватись багатьох правил поведінки, існуючих порядків і дисципліни, але воно того варте.
Я переконана, що варто вчити іноземні мови, зокрема німецьку, саморозвиватись і вдосконалюватись. Знання іноземних мов сприяє формуванню високоосвіченої культурної людини з прогресивним мисленням. А також дозволяє приємно подорожувати та втілювати свої мрії!
Сніжана Радик

Коментарі

Популярні публікації