Бранденбурзькі ворота


Німецька національна рада з туризму (Deutsche Zentrale für Tourismus) у 2015 році провела опитування серед іноземних туристів та визначила перелік найбільш відвідуваних місць в Німеччині. Ні для кого не стало несподіванкою, що в цей перелік увійшла архітектурна пам'ятка в центрі Берліна - Бранденбурзькі ворота (нім. Brandenburger Tor).

Бранденбурзькі ворота є найзнаменитішим символом Берліна та Німеччини. Довгі роки вони служили символом розділених Німеччини та Берліна, а після 1989 року стали втіленням возз'єднання країни.


Бранденбурзькі ворота - єдині збережені міські ворота Берліна, їх початкова назва - Ворота світу. Вони були побудовані Карлом Готтгардом Ланггансом в 1789-1791 рр. і є першою значимою роботою, виконаною в стилі берлінського класицизму.
Carl Gotthard Langhans
Зразком для Бранденбурзьких воріт послужили Пропілеї Акрополя в Афінах. Фасад воріт був спочатку пофарбований у білий колір.
Ворота без квадриги (1813)
Прикраса фасаду належить руці Йоганна Готфріда Шадова; він також спроектував і шестиметрову квадригу, якою управляє богиня Перемоги Вікторія (квадрига розвернута в східну сторону).
Завоювавши Берлін, Наполеон наказав демонтувати колісницю і перевезти її в Париж. Після перемоги над Наполеоном богиня Вікторія повернулася до Берліна і отримала Залізний хрест, створений Фрідріхом Шінкелем.
Під час Другої світової війни Бранденбурзькі ворота отримали серйозні пошкодження, квадрига була повністю зруйнована.
У 1956 році ворота були відновлені, квадригу відновили лише до 1958 року. 13 серпня 1961 прохід через ворота перегородила стіна. Ворота перебували на території Східного Берліна, і громадяни із Західного Берліна потрапити до самих воріт не могли. Але і звичайні жителі Східного Берліна не мали доступ до воріт, так як вони були відгороджені від Східної частини «міні-стіною».
У новорічну ніч 1990 квадрига постраждала від непомірних проявів радості з приводу об'єднання країни. У серпні 1991 року реставрована скульптурна група знову зайняла своє законне місце.
Після падіння стіни Бранденбурзькі ворота стали уособленням нового об'єднаного Берліна.


Бранденбурзькі ворота були підсвічені в кольори французького прапора в пам’ять про загиблих в терактах у Парижі 13 листопада 2015 року.

Коментарі

Популярні публікації