Berliner – Берлінський пончик
Берлінський пончик (нім. Berliner Pfannkuchen) або частіше просто
Берлінер (Berliner) - популярний в Німеччині і Австрії обсмажений в олії пончик
із солодкого дріжджового тіста з начинкою з конфітюру (зазвичай полуничного або
сливового) або рідше крему. Зустрічаються регіональні варіанти: в Швабії і
Франконії - з пастою з шипшини, в Баварії, Австрії та Південному Тіролі - з
абрикосовим джемом. У північних землях Німеччини зустрічається берлінер з
заварним або ванільним кремом. Саме такий пончик називається Берлінером в США,
де він дуже популярний.
Зверху берлінський пончик посипаний цукровою пудрою або политий
цукровою глазур'ю. Берлінер є традиційним частуванням в
новорічний час і на карнавал в Німечині, коли для жарту пончик начиняють гірчицею або
цибулею.
За легендою пончик був винайдений в 1756 році берлінським
кондитером, який мріяв служити в артилерії Фрідріха Великого. Хоча кондитер не
зміг проявити себе належним чином у військовій справі, він був залишений при
полку польовим пекарем. На знак подяки за це «артилерійський пекар» за
відсутності печі придумав смажити круглі гарматні ядра з дріжджового тіста в
маслі на відкритому вогні. Пончики набули поширення в Берліні, де продавалися з
лотків.
Рецепт за посиланням "Berliner Pfannkuchen"
Коментарі
Дописати коментар