Як святкують Різдво у Німеччині

Різдвяні свята в Німеччині, згідно давньої традиції, наступають задовго до дати Різдва, вони починаються 11 числа 11 місяця (листопада) в 11 годин і 11 хвилин дня. На території Німеччини сезон передріздвяних розпродажів жителі країни називають «п’ятою порою року». Особливо яскраво святкується початок різдвяного сезону в трьох середньовічних німецьких містах – Дюссельдорфі, Кельні та Бонні, а на площах, розташованих у старій частині даних міст, збираються тисячі людей: місцевих жителів і туристів.
Різдво в Німеччині

Різдво в Німеччині є найважливішим святом для більшості німецьких сімей. Його святкування має безліч символічних звичаїв, які збереглися донині. Частково це пов’язано з ритуалами, що їх німці дотримуються, починаючи з 1 грудня і аж до Святвечора, 24 грудня. У багатьох містах різдвяні ярмарки відкриваються в четверту неділю перед Різдвом. Протягом наступних чотирьох тижнів вони формують та прикрашають міський пейзаж. Одним із найстаріших та найвідоміших є «Striezelmarkt» у Дрездені, традиція якого розпочалася ще з 1434 року! Саме тоді перед Різдвом курфюрст схвалив одноденний ринок м’ясних продуктів аби місцеві мешканці мали змогу купити собі святкову печеню.

Ще одна домашня традиція в цей час – різдвяний вінок. У багатьох німецьких домівках, також починаючи з четвертої неділі перед Різдвом, ставлять вінок, прикрашений стрічками, фруктами та ягодами, в основі якого повинні знаходитися чотири свічки. Щонеділі німці запалюють по одній із чотирьох свічок, аби напередодні Різдва, в останню неділю перед святом, горіли одночасно всі чотири.
Різдво в Німечині: Різдвяний вінок

Прекрасним різдвяним звичаєм є адвент-календарі для дітей. Адвент починається 1 грудня і завершується в переддень Різдва, 24 грудня. Батьки готують для своїх дітей календар, що складається з 24 віконець, в кожне з яких кладуть сюрприз. Це можуть бути шоколадки, прикраси, вірші… взагалі усе, чого душа забажає. Щодня дітям дозволяється відкривати тільки одне віконце, аж до 24 грудня, тоді, за традицією, їх чекає найбільший подарунок. Це створює щоденне відчуття свята в домі, а цікавість малечі лише посилюється до приходу Різдва.
Результат пошуку зображень за запитом "адвент календар"
Святвечір, який припадає на 24 грудня, є кульмінацією передріздвяного періоду (адвенту). До полудня більшість німців ще працюють, а вдень уже з’являється святковий настрій. Християнські родини йдуть до церкви раннім вечором або опівночі. Однак Різдво в Німеччині відзначають також сім’ї, які не ходять до церкви.Для дітей найважливішою частиною святкування є, звичайно ж, отримання презентів, які їм дарують вдень або ввечері. Деякі сім’ї співають традиційні різдвяні гімни і грають на музичних інструментах. Страви на Святвечір зазвичай прості. Великий стіл, до якого традиційно подають гусака, накривають вже на саме Різдво – 25 грудня.
Різдво в Німеччині






Коментарі

Популярні публікації