Найпопулярніші імена в Німеччині у 2019 році

Чи мають знамениті люди вплив на вибір імені для новонародженого? На це питання має відповідь Кнуд Білефельд із Аренсбурга, для якого дослідження імен стало хоббі. Чи вплине шведська екоактивістка Грета Тунберг на рейтинг популярних імен в Німеччині? Відповідь однозначна: Ні. Ім'я Грета знаходиться на 30 місці у списку Кнуда Білефельда. "Я майже був впевнений, що це буде ім'я року, тому зараз трішки розчарований", - сказав Білефельд агентству преси у Гамбурзі. Він вважає, що деяких батьків відлякує ажіотаж навколо Грети Тунберг.



На вершині рейтингу популярних імен у 2019 році знаходяться ЕММА та БЕН. Причому ім'я Бен лідирує вдев'яте, а Емма вчетверте з 2014 року. Популярні жіночі імена у 2019 році - це Емма, Емілія, Анна, Мія, Софія, Ліна, Міла, Марія, Елла та Леа. Серед чоловічих імен найпопулярніші, звичайно, Бен, а також Пауль, Фінн, Леон, Йонас, Ноа. Еліас, Фелікс, Луіс та Генрі. При виборі другого імені батьки надають перевагу Софії та Марії, а для хлопців Олександру, Еліасу і Максиміліану.

Серед регіонів Німеччини разюче вирізняється Баварія. Тут батьки вибирають для своїх дітей імена, що давно вийшли з моди. "Такі імена, як Андреас чи Міхаель, були популярними п'ятдесят років тому і практично всюди вимерли, але не в Баварії",- констатує Білефельд. До них доєднуються типово баварські імена, такі, як Ксавер, Корбініан та Вероніка. У Саксонії зненацька стало популярним ім'я Курт. А ім'я Фіте випливло кілька років тому у Мекленбург-Форпоммерні і завоювало майже всю північну Німеччину. Пан Білефельд припускає, що згодом воно перенесеться на південь.

Загалом знамениті люди задають тон при виборі імен. У минулому році модними стали такі імена, як Арчі (син принца Гаррі та його дружини Меган), Рецо (німецький блогер з голубим волоссям), Айліш (відома американська співачка) чи Малайка (німецька чемпіонка світу по стрибках в довжину).

Для статистики пан Білефельд разом з своїми помічниками використовує дані з пологових будинків та РАГСу. Так, у 2019 році він опрацював 177.570 повідомлень про народження, що складає близько 23% усіх новонароджених у 2019 році. Список імен Кнуд Білефельд оприлюднює ще з 2006 року і в його базі даних налічується близько 2,1 мільйона імен. У 2018 році найпопулярнішими в Німеччині були Пауль та Марі. А найнезвичайнішими у 2019 році - Ауреліана, Акселла, Дільда, Лісхен та Шайан серед дівчаток та Ахілл, Ауреліано, Ектор, Вілліберт та Дуда серед хлопчиків.


Джерело: https://www.dw.com/de/beliebteste-vornamen-2019-emma-und-ben/a-51861014

Переклад з німецької: команда бібліотеки-партнера Гете-Інституту в Тернополі

01.03.2020

Коментарі

Популярні публікації