11 листопада - день Святого Мартіна

Щорічно 11 листопада в Німеччині відзначають день Святого Мартіна. Німецькою мовою воно звучить MartinsTag. Це велике свято на честь пам'яті про єпископа Мартіна Турського. Святий Мартін - римський  солдат, який став християнським місіонером, присвятивши своє життя допомозі бідним. За це католицька церква проголосила його святим та вважає покровителем бідняків, солдатів, домашніх тварин та птахів, а також альпійських пастухів. 


Традиційно в день Святого Мартіна їдять гусака. Це теж пов'язано з легендою. Вважається, що Мартін не хотів бути єпископом і сховався у сараї, де були гуси. Але птахи так голосно гелготіли, що видали його схованку. Так він став єпископом французького міста Тура. 


Неперевершеним видовищем святкування є свято ліхтариків Laternenzug (Martinsumzug). Діти ходять вулицями із саморобними ліхтариками, які є символом цього свята. Вони майструють власноруч різноманітні ліхтарі та із задоволенням розмальовують їх, обклеюють зірками та місяцем. Часто на них можна побачити силуети вершника в плащі та фігурки гусей - нагадування про епізоди життя Святого Мартіна. Ввечері можна спостерігати барвисті дитячі ходи з ліхтариками, які з настанням темряви "оживають" своїм окремим особливим життям. Звідусіль лунають голоси дітей, які співають традиційні пісні "Laterne, Laterne ...", "Ich gehe mit meiner Laterne ...".

Коментарі

Популярні публікації