Нове німецьке кіно - 2020

Фестиваль "Нове німецьке кіно" – це поглиблений експрес-курс останніх подій у кіно Німеччини. Він включає добірку найкращих німецьких прем'єр і кінофестивальних хітів за минулий рік. Щорічно фестиваль проводиться Ґете-Інститутом спільно з компанією Артхаус Трафік. Нове німецьке кіно є одним з найстаріших фестивалів в Україні, який в 2020 році проходив у жовтні вже двадцять шостий раз.


Цього року до програми увійшли шість фільмів, в тому числі історія сучасної русалки та втеча зі Східної Німеччини 70-х років на саморобній повітряній кулі. Фільми демонструвалися мовою оригіналу з українськими субтитрами. Покази традиційно пройшли у Києві, Одесі, Маріуполі, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Львові.

З основної конкурсної програми Берлінського кінофестивалю на «Нове німецьке кіно» відібрано сучасну інтерпретацію славетного роману Альфреда Дебліна – кримінальну драму «Берлін Александерплац» / Berlin Alexanderplatz  Бурхана Курбані. Головний герой фільму, нелегальний мігрант із Західної Африки, хоч і поклявся стати кращою людиною, все одно під впливом обставин вливається до підпільного світу німецької столиці.


Фестиваль відкрила мелодрама «Ундіна» / Undineісторія всепоглинаючої любові на межі життя і смерті – класичний сюжет епохи романтизму на тлі сучасного Берліна. Красуня Ундіна знає все про архітектуру Східного і Західного Берліна, її розповідями заслуховуються відвідувачі виставки, вони полонять серце мрійника Крістофа. Знайомство молодих людей містичним чином зближує їх. Але в минулому Ундіни є таємниця – фатальний роман з чоловіком, який її зрадив… Головні ролі в «Ундіні» виконали зірки німецького кіно Паула Бєр та Франц Роґовський. Вперше фільм було показано в рамках Берлінського кінофестивалю 2020 року, де стрічка була відзначена преміями ФІПРЕССІ та «Срібним ведмедем» за найкращу жіночу роль.


Драма «Руйнівниця системи» / Systemsprenger  Нори Фінгшайт розповідає історію 9-річної дівчинки – важкої непередбачуваної дитини, якій не можуть дати раду ані матір, ані органи соціальної опіки. На Берлінському кінофестивалі фільм був відзначений призом Альфреда Бауера як фільм, що відкриває нові перспективи кіномистецтва, а також здобув приз екуменічного журі на київському фестивалі «Молодість».




В основу трилера «Повітряна куля» / Ballon лягла реальна історія, яка трапилася наприкінці 70-х: дві сім’ї, намагаючись втекти зі Східної Німеччини, вирішують перетнути кордон на саморобній повітряній кулі. Фільм Міхаеля Хербіга було відзначено призом глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі у Вашингтоні, США.




Драма «Мій кінець. Твій початок» / Mein EndeDein Anfang  режисерки Маріко Міногуті на прикладі трагічної історії стосунків пари закоханих досліджує поняття теорії відносності та дежавю. Нора й Арон разом вже два роки й досі дуже люблять один одного. Одного разу вони опиняються в банку під час пограбування. Злочинець випадково стріляє в Арона, і він помирає в Нори на руках. Після цього дівчина намагається заглушити біль і проводить ніч з іншим чоловіком. Поки поліція розслідує пограбування, стосунки Нори і нового знайомого поступово розвиваються.У головній ролі – зірка стрічки «Робота без авторства» Саскія Розендаль. У Німеччині стрічку оцінила Асоціація кінокритиків, яка присудила фільму премії за найкращий сценарій та найкращий повнометражний дебют.




Сатирична комедія у популярному жанрі камерного обіду – це стрічка Зенке Вортманнa «Ім’я» / Der Vorname. За сюжетом подружня пара університетських снобів організовує сімейне застілля. Все проходить спокійно, поки молодший брат дружини не оголошує, що його подруга скоро народить хлопчика, якому вже придумали ім’я – Адольф. Звістка шокує компанію інтелектуалів, – розгортається скандал, який призводить до неймовірних наслідків.




Джерелоhttps://arthousetraffic.com/ua/films

Коментарі

Популярні публікації