Valentinstag - День святого Валентина

 

День святого Валентина, зокрема, в Україні та Німеччині, не є офіційним святом і вихідним днем. Проте, його намагаються святкувати як в публічних місцях, так і в сімейному колі всі ті, хто вірить  в справжнє кохання, або шукає його.
День святого Валентина отримав свою назву ще у IV столітті. Але і раніше, в часи Стародавнього Риму, 14-го лютого шанували богиню Юнону, покровительку родини, шлюбу та жінок. Чоловіки в цей день дарували дружинам квіти. Ймовірно, саме з цього і почалася традиція дарувати квіти у День святого Валентина.
Свою назву за легендою свято закоханих отримало завдяки християнському мученику Валентину з італійського міста Терні, що у провінції Умбрія. Валентин жив у III столітті і був одним з перших християнських проповідників. Якось він приїхав у Рим, де позбавив від горба сина відомого оратора Катона. Вражені цим члени родини Катона і деякі інші містяни, зокрема і син префекта, прийняли християнство. Після цього префект наказав стратити Валентина. Що й було зроблено саме 14 лютого (чи у 209-му, чи у 270-му році).
Є також і інша легенда. Згідно з нею, Валентину наказав відрубати голову навіть не префект, а сам імператор Клавдій. Він начебто доручив своєму раднику Астеріусу провести з християнським проповідником виховну бесіду, щоб той відмовився від своєї віри. Але сталося навпаки: після того, як Валентин повернув зір сліпій доньці Астеріуса, радник сам хрестився. До того ж, донька і Валентин закохалися один в одного, і напередодні страти проповідник надіслав своїй коханій ніжного прощального листа. Звідсіля - сучасний звичай відправляти у День святого Валентина листи та привітальні листівки з сердечками - так звані "валентинки".
Існує також і третій варіант легенди. Аскет Валентин начебто геть не цікавився жінками і любив не їх, а виключно Бога, однак, будучи єпископом Терні, вінчав закоханих за християнським обрядом. Робив це таємно, оскільки римляни таке забороняли. Саме за віру, але не за кохання, Валентин і постраждав.
Хто святкує День святого Валентина
Незважаючи на те, що 14 лютого є день всіх закоханих, святкувати його можна і потрібно не тільки тим, у кого є друга половинка. 14 лютого стосується всіх, хто вірить у світле і щире почуття. Тому привітання в цей день посилають не тількі своїй другій половинці. Але і друзям, приятелям, подругам, які бажають зустріти справжню любов.


Коментарі

Популярні публікації