Wer zwei Sprachen kennt, ist zwei Männer wert (Goethe)

У нас на черзі чергова надихаюча розповідь від постійної читачки Заочного абонементу та учасниці клубу німецької мови Марти Синоруб. В школярки багато захоплень, серед яких вагоме місце посідає німецька мова. Про досягнення дівчинки читайте далі!




Wer zwei Sprachen kennt, ist zwei Männer wert (Goethe)
Чому я вивчаю німецьку мову? Тому що саме нею розмовляє більшість країн Європи, хоч і у кожній з них мова є унікальною, адже має свій діалект.
Першою сходинкою до вивчення німецької мови став конкурс на найкращий проект про екологію, який організував Goethe-Institut. Написання цієї роботи принесло мені перемогу, а саме -  безкоштовні курси німецької мови у літньому таборі Sonnenberg y Німеччині. Умовою перебування у літній школі було спілкування між собою тільки на німецькій мові, що було об'єднуючим фактором  дітей із різних країн світу.  
Організатори німецької школи дали нам змогу детальніше ознайомитись із культурою представників інших країн світу. Був організований Nationalabend. Представляючи Україну та демонструючи презентацію, мене здивувала  реакція усіх присутніх в залі. На одному із слайдів з’явилося фото найвідоміших спортсменів нашої країни - братів Кличків. Аудиторія піднялась із крісел і почала чимдуж аплодувати. Тепер я зрозуміла, що з’явився ще один фактор, який нас об’єднує. Зазначу, що брати Клички є зразковими для мене і я стараюсь наслідувати їх не лише у спорті (зараз я кандидат в майстри спорту із сноубордингу, член Національної Збірної України), а й в досконалому володінні німецькою мовою. 
Перебуваючи у Німеччині, я з друзями (під керівництвом вчителів та бетроєрів) відвідали фестиваль, на якому пізнали культуру та традиції німецького народу. Ми мали можливість спробувати делікатеси місцевих кулінарів, детально розглянути національне вбрання німецьких Фрау, деталі яких так вдало гармоніюють між собою. На цьому фестивалі у святковій програмі з танцями та піснями брали участь і дорослі, і малі, тобто різні покоління показують свою шану до культури своєї держави незалежно від віку.
Першим моїм випробуванням на знання німецької мови був іспит на рівень А1. Завдяки кваліфікованим викладачам та інноваційним методам навчання я його здала на sehr gut. Поїздка мене мотивувала до подальшого вдосконалення рівня знань німецької мови. Я зрозуміла, що навчатися у німецьких школах та вузах – престижно і це стало моєю мрією.
Повернувшись в Україну я почала вишукувати online-курси німецької мови, реєструватися на сайтах та виконувати вправи. Моя робота не була марною. Через рік я успішно склала іспит на рівень А2.
Приємною звісткою для мене було повідомлення на сайті Goethe-Institutу про функціонування клубу німецької мови для початківців, створеного при Тернопільській обласній бібліотеці для молоді.  Я вирішила відвідувати заняття, але найбільше мене вразило те, що навіть моя мама з сестричкою долучилися до вивчення німецької мови
Хочу зазначити, що на цих курсах тепло і привітно прийняла нас у колектив Оксана Майка, яка є координатором проекту «заочний абонемент Гете-Інституту». Вона ознайомила нас із літературою для вивчення німецької мови відповідно до кожної вікової категорії та рівня знань. Ще більшим стимулом вивчення німецької мови стала не лише дружня атмосфера, але й святкування Різдва у німецьких традиціях. На цьому святі ми читали Geschichte über Weihnachten, співали «Stille Nacht», частувалися зеленим чаєм та традиційною німецькою різдвяною випічкою Stollen. 
На данний момент я навчаюся у 10 класі. У моїй рідній класичній гімназії існує традиція – написання і захист наукових робіт. Свою роботу я вирішила пов’язати з архітектурою Німеччини, а саме – дослідженням відомого на увесь світ замку – Neuschwanstein.
У мене є велике бажання – здобути вищу освіту в Німеччині! Я знаю, що саме реалізація моєї мрії розпочнеться із ознайомчої  поїздки в університети Баварії (організатор – Goethe-Institut, партнер класичної гімназії, у якій я навчаюсь). Тому усі свої інтелектуальні ресурси спрямовуватиму на підвищення рівня німецької мови, щоб моя мрія стала реальністю!

Коментарі

Популярні публікації