Найвища споруда Німеччини

Берлінська телевежа (нім. Berliner Fernsehturm) — найвища споруда Німеччини та четверта за висотою в Європі. Її висота 368,03 м. Для порівняння – висота телевежі в Києві становить 380 м. В рік завершення будівництва берлінська телевежа була другою за висотою телевежею світу. Вежа знаходиться в окрузі Берлін-Мітте, неподалік від Александерплатц. Телевежу видно здалека, вона є відомим орієнтиром та символом Берліна.
Крім випромінювання радіо- та телепрограм, телевежа слугує оглядовою вежею та належить до найулюбленіших туристичних місць Німеччини. На вежі знаходиться ресторан і оглядовий майданчик, який щороку відвідує більше мільйона чоловік, що красномовно свідчить про те, яке туристичне (а не тільки комунікаційне) значення має телевежа для німецької столиці. Телевежа є також пам'яткою архітектури. Завдяки своєму розташуванню поблизу Александерплац, вежу часто називають Алекс-Турм (нім. Alex-Turm).

Як все починалося?
На міжнародній радіочастотній конференції в Стокгольмі в 1952 р., яка координувала розподіл частот в Європі, для НДР, яка тоді не була визнана більшістю країн, було виділено лише два частотних діапазони для телебачення, які були схильні до радіозавад. Тому для повноцінного покриття без прогалин був потрібен потужний передавач в якомога високому місці.
Поштове відомство НДР Deutsche Post почало планування телевежі в Берліні. Спочатку для телевежі було вибрано місце на пагорбах Мюггельберге (нім. Die Müggelberge). Через три роки будівництво було терміново зупинене. Як виявилось, телевежа лежала в коридорі на посадку аеропорту Берлін-Шьонефельд.
Після невдачі першого проекту почалися пошуки нового місця для телевежі. Архітектори запропонували проект телевежі в самому місті, на території народного парку Фрідріхсгаін. Але тяжка фінансова криза примусила уряд скасувати проект.
Але все таки, незважаючи на усі перешкоди, телевежа була запущена в експлуатацію 3 жовтня 1969 і зайняла гідне місце серед пам'яток Берліна.
Телевежа опинилася в центрі кількох курйозних історій. Ось одна із них.
«Помста Папи»
Коли сонце освітлює кулю з нержавіючої сталі, на ній з'являється відображення у вигляді хреста. Натякаючи на атеїзм соціалістичного уряду і дискримінацію церкви в НДР, берлінці прозвали цей хрест «помстою Папи». Ходили чутки про те, що архітектор вежі побував на допиті в органах держбезпеки НДР за підозрою в навмисному проектуванні цього оптичного ефекту. За іншою легендою один з членів уряду завершив дискусію словами: «Це не хрест, це плюс соціалізму!»

Коментарі

Популярні публікації