Пумпернікель
Пумпернікель (нім. Pumpernickel) - поширений в Німеччині сорт житнього
хліба. Виготовляється з житнього борошна грубого помелу з включеннями частин
цільного зерна (Vollkornbrot). Пумпернікель характерний для вестфальської
кухні.
Найстаріша з працюючих нині пекарень, де виготовляють пумпернікель,
знаходиться в східно-вестфальському місті Зост (Soest) і була відкрита в 1570
році майстром Йоргеном Хаверлантом. Вона до цих пір належить нащадкам
Хаверланта.
Дівчина з двома пумпернікелями, 1919 р. |
Походження назви тлумачиться по-різному. В романі «Сімпліціссімус»
(XVII століття) пумпернікель згадується як вид чорного житнього хліба.
Пумпернікель виготовляється з грубо перемеленого житнього борошна і
цільних зерен жита. Зерна спочатку вимочують протягом цілої ночі в гарячій
воді. Тісто в закритій формі (пульмані) печеться при температурі в 200 ° C і
потім «томиться» при поступово знижуючій температурі, аж до 100 ° C, від 16 до
24 годин. Такий тривалий, «традиційний» процес незручний при щоденній випічці і
продажу хліба, особливо з огляду на наявність недільних і святкових днів. Тому
був розроблений спрощений метод, що триває від 12 до 16 годин. При цьому
прискореному приготуванні в тісто додають закваску і / або дріжджі. Для надання
хлібу потрібного темного відтінку додається також сироп (концентрований сік)
цукрового буряка.
Хліб сорту «Пумпернікель» може зберігатися виключно довго. Запакований
- кілька місяців, в жерстяних банках - до 2 років.
Коментарі
Дописати коментар