Лайфхаки, які допоможуть легко вивчити німецьку мову

Якщо хочеш вивчити мову швидко і легко – ти зобов’язаний знати, що таке словесно-логічна і образна методики, яку роль у вивченні відіграє систематичність і гімнастика для очей та чому важливо пам’ятати про принцип спіралі. У середньому людина забуває 30% інформації після 20 хвилин прослуховування і 50% уже через півгодини. Існують мнемонічні методики, спрямовані на полегшення запам’ятовування іноземних слів. Ефективність кожної з них залежить від того, який вид пам’яті у тебе розвинутий найкраще.

1. Зорова  (образна)  методика  

Метод асоціацій. Будуй незвичні асоціації та асоціативні ряди: вони допомагають мозкові швидше знаходити зв"язок між визначенням слова та його назвою.

Метод розміщення образів (метод Цицерона). Намагайся пов’язати вивчене слово з певним місцем чи людиною, уявляй добре вивчений маршрут (приміщення, знайомого).     


Метод стікерів. Ефективний при вивченні іменників та прикметників. Зроби позначки на предметах побуту: коли ти мимоволі дивишся на них, то запам’ятовуєш й іноземні відповідники. 


Візуалізуй слова. Використовуй спеціальні картки із зображеннями. Зорова пам’ять передає мозку сигнал із картинки й це, у свою чергу, допомагає згадати вивчене.  

Ефект Ресторф  полягає у здатності мозку краще запам’ятовувати те, що вирізняється своїм зовнішнім виглядом. Тому сміливо виділяй важливі слова та речення іншим кольором.  


Метод занурення (метод Берліца). Розмовляй іноземною мовою з першого ж дня вивчення, описуй те, що бачиш навколо. Поринь у середовище, спілкуйся з носіями мови, слухай іноземні радіостанції, читай книги та дивися фільми мовою оригіналу, відвідуй мовні клуби. Спочатку важливо запам’ятати ключові слова та фрази, а потім братися за граматику. Максиміліан Берліц, учений і творець методу, гадав, що так накопичується достатньо слів та контексту, щоб добре засвоїти граматичні правила.

  2. Словесно-логічна методика   

Навчайся під музику. Класична музика допомагає зосередитися, підвищує увагу на 30% та мобілізує механізми пам’яті. А звукові вібрації стимулюють кровообіг та тонус судин.   Повторюй слова вголос. Вчені довели, що слова запам’ятовуються на 10% легше, якщо їх промовляти.  Слухай іноземні пісні разом з перекладом. Так адаптуватися до вимови буде значно легше. Одразу подумки переказуй отриману інформацію.                 


Принцип спіралі. Не варто вчити все одразу:  спершу опануй найпростіші та найчастіше вживані слова, потім розділи їх за тематичними групами й вивчай детальніше. Використовуй те правило для граматики.   

Гімнастика для очей. Науковці довели: якщо рухати очима з боку в бік протягом 30 секунд, пам’ять покращиться на 10%. Так обидві півкулі мозку будуть налаштовані гармонійно. Експерти наполягають, що надмірне безперервне навчання – марна трата часу. Паузи ж допоможуть не відволікатися через втому. Якщо використовувати всі методи та рекомендації, процес вивчення іноземної мови стане більш легким і цікавим.  
 
Пам’ятай: усе залежить від твого бажання та мотивації. Успіхів!
     

Коментарі

  1. Вчила онлайн на сайті https://ifu-institut.at/online-sprachkurs - дуже ефективно, цікаво і зручний формат. рафік зручний і навчають всі рівні володіння мовою.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації