Посольство Федеративної Республіки Німеччини в Україні

"Німеччину й Україну єднає міцна дружба. Я рада, що можу й далі поглиблювати цю дружбу та супроводжувати Україну на її шляху до Європи"

Анка Фельдгузен,
Надзвичайний та Повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні 

Будівля


У 2019 році Посольство ФРН святкує 30-річний ювілей! З 1989 року Федеративна Республіка представлена у Києві Генеральним консульством.  Після встановлення дипломатичних відносин з незалежною Україною у січні 1992 року воно було швидко перетворене в Посольство. Канцелярія Посольства знаходиться з 2002 року в історичному центрі Києва навпроти оперного театру, по вул. Богдана Хмельницького, 25. 

Проект будівлі був розроблений архітектурною фірмою з Розенгайма "Мартіні & Гроссманн" у 2000-2001 роках. Будівельні роботи проводила німецька компанія "Wiemer & Trachte". За вказівкою будівельного департаменту м. Києва оригінальний проект будівлі необхідно було поєднати із сучасним дизайном. 

Чітка геометрична структура будівлі Посольства Німеччини має загальну площу 1500 кв.м. Особливо впадає в очі великий скляний атріум, усередині якого росте дерево. 
9 листопада 2009 року з нагоди 20-ої річниці падіння Берлінської стіни біля будівлі Посольства було встановлено частину оригінальної Берлінської стіни, яка вважається символом розділення Європи і світу. У Києві, як і в іншим містах по всьому світу,  було встановлено оригінальний фрагмент Берлінської стіни із Потсдамської площі, щоб вшанувати завершення процесу розподілу Європи. Інформаційна дошка біля Посольства розповідає про історію Берлінської стіни і демонтрації у Лейпцигу, яке є містом-побратимом Києва. 

Попередній Посол ФРН в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот заявив у вітальній промові з нагоди встановлення фрагменту Берлінської стіни, що ця частина Берлінської стіни в Києві є символом свободи і пережитого розподілу Європи і має об'єднати українців та німців у відбудові європейсього континенту. 

Резиденція

Резиденцією називається офіційне помешкання Посла, яке служить перш за все для проведення громадських заходів. Зараз Посол Німеччини використовує в Києві квартиру  на одному з поверхів будинку по вулиці Антоновича. 

Відділи Посольства


Відділ політики. Відділ спостерігає і аналізує внутрішню і зовнішню політику України. Він намагається отримати якомога повну і точну картину співвідношення політичних сил в країні. З цією метою він підтримує контакти з великим колом партнерів-співрозмовників, зокрема з членами уряду, Секретаріату Президента і парламенту, представниками політичних партій, політологами та діячами громадянського суспільства. 
Крім того, відділ політики спостерігає за розвитком України з точки зору її відносин з Європейським Союзом, НАТО, ОБСЄ, Радою Європи та її членства в регіональних об'єднання.

Відділ преси та зв'язків з громадськістю. Відділ інформує засоби масової інформації України про Німеччину, політику ФРН та про активність Німеччини в Україні. Це відбувається у формі інтерв'ю Посла, через соціальні медіа-канали (Facebook, Twitter) Посольства, а також під час таких заходів як тижні Німеччини в в Києві та Україні загалом. Ще одним важливим завданням відділу преси є аналіз українських мас-медіа та образу Німеччини в них, а також статті пов'язані з Німеччиною.

Відділ перекладів. Своє усною та письмовою перекладацькою діяльністю відділ перекладу забезпечує комунікацію Посольства з країною перебування та надає мовну підтримку німецьким державним установам у німецько-українських відносини.

Відділ культури. Відділ інформує Федеральне міністерство закордонних справ про найважливіші тенденції розвитку в культурній  та освітній політиці України, координує зарубіжну політику Німеччини в галузі культури й освіти в Україні та організовує власні культурні й освітньо-політичні заходи. До того ж він є першою контактною ланкою для зацікавлених українських партнерів (наприклад, школи та виші).
Відділ культури супроводжує обмін науковцями, студентами та учнями і проводить активну діяльність у таких сферах як фестивалі, виставки, театр, музика й література. Відділ координує спеціальні програми Центрального управління у справах шкільної освіти за кордоном і Служби педагогічного обміну, а також підтримує контакти з німецькими викладачами. вчителями, стипендіатами за кордоном, товариствами культури, школами та ВНЗ. Крім  того, він тісно співпрацює з німецькими культурними посередниками в Україні. До них належать зокрема Гете-Інститут та Німецька служба академічних обмінів. 

Один із найближчих заходів, що організовує Посольство Федеративної Республіки Німеччини, буде День відкритих дверей Посольства Німеччини "Німецький Сад". Захід відбуватиметься 31 серпня з 11:00 до 17:00 за адресою вул. Б. Хмельницького, 25 в приміщенні Посольства.
Цього року це буде святкування кінця літа та повернення до міста. Всіх бажаючих запрошують  приходити з друзями скуштувати ріжок морозива, випити горнятко запашної кави від Handbrew Coffee або свіже німецьке пиво. 

Джерело: веб-сайт Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні https://kiew.diplo.de/ua-uk

Коментарі

Популярні публікації