Ми їдемо на літературний проект "Колона Морріса" у Суми. А ви?

Цими вихідними 7 та 8 вересня 2019 р. у Сумах відбудеться літературний франко-німецький проект для всіх, хто цікавиться німецькою та французькою літературою. Проект проходитиме на локації "Колона Морріса". Біля неї можна буде забути про буденність та зануритися у німецькі та французькі книжки. Ми їдемо туди і запрошуємо вас!
Довкола Колони Морріса два дні поспіль вируватиме життя, місцеві письменники запрошуватимуть до розмови, відбуватимуться дискусії та презентації нових французьких та німецьких книг та їх перекладів. Але й це ще не все - будуть літературні квести, майстер-класи та настільні ігри. Все проходитиме під відкритим небом, будуть розставлені крісла-мішки, шезлонги та гамаки, а поруч із читальною зоною буде зона подій з подіумом, на якому автори будуть представляти себе та дискутувати з аудиторією.

Колона Морріса - Colonne Morris сприяє читанню та діалогу через літературу. У просторі навколо колони у літературному саду відвідувачі зможуть погортати романи, ессе, інформаційні книги про Німеччину та Францію, а також комікси, мальовані історії та дитячі книги. 

Проект вже відвідав Київ та відбувався в рамках міжнародного мистецького фестивалю "Книжковий Арсенал" 22-26 травня. Наступним містом, куди поїде проект у турне сходом України, стануть Суми. Саме сюди ми вас і запрошуємо!!! А 27-29 вересня Колона Морріса помандрує у Маріуполь. Мови проекту: німецька, французька, українська.

Доречі Колона Літфаса та Колона Морріса виникли у Берліні та Парижі майже одночасно та стали впізнаваними символами обох міст у 19 столітті. Хаотично розклеєні афіші в місті стали початком блискучої ідеї - видавець Літфас у Берліні та паризький друкар Морріс вигадали спеціальну конструкцію для розповсюдження рекламних афіш та оголошень з важливою для міста інформацією. В сучасних німецьких та французьких містах ті споруди, які вдалося зберегти, використовують здебільшого для оголошень культурних заходів та інформування про життя громади. Але одну функцію колони зберігають вже понад 160 років - це є всім відоме місце зустрічі. 

Організатори франко-німецького проекту Колона Морріса є Goethe Institut в Україні та Французький інститут в Україні, а партнерами - Сумська обласна універсальна наукова бібліотека, Німецький центр СумДУ та Гімназія №1 (учасник програми "Школи-партнери майбутнього).

Також ця мистецька подія, це нагода зустрітися з французькою письменницею Ліан Гійом та німецьким письменником Юргеном Баншерусом, які завітають у Суми в рамках проекту. Юрген Баншерус відомий своїми підлітковими романами та детективними історіями, зокрема серією книг про маленького детектива Квятковського. Це культурний персонаж у Німеччині та в інших країнах світу, історії про якого перекладені та видані багатьма мовами. А у цьому році з'явився і український переклад. Доречі, презентація книги Юргена Баншеруса відбудеться 7 вересня о 17:00. 

Проект у Сумах відбувається під патронатом Сумської міської ради. Міський голова Сум Степан Пак зазначив: "Цей проект має гарні перспективи у напрямку зміцнення партнерських відносин, євроінтеграції українського суспільства, розвитку культури та освіти громадян, підвищення іміджу міста у світовому культурному просторі. Він проходитиме на День міста Сум. Ми дуже раді долучитися до цього проекту, це значно урізноманітнить культурне життя міста". 

Зустрічаємося за адресою: м. Суми провулок 9-ого травня 
  • субота, 7 вересня з 10:00 до 18:00
  • неділя, 8 вересня з 10:00 до 18:00.
Отже, до зустрічі у Сумах!

Джерела: 
веб-сайт Гете-Інституту в Україні https://www.goethe.de/ins/ua/uk/index.html
веб-сайт Сумської міської ради  https://smr.gov.ua/uk/
веб-сайт Мистецького фестивалю "Книжковий Арсенал" https://artarsenal.in.ua/

Коментарі

Популярні публікації