Про батьків, вчителів та інші катастрофи. Популяризація читання у Німеччині

Де ви читаєте? Вдома, на ліжку в туалеті, в поїзді, а автобусі? 
Як довго ви читаєте? 5 хвилин, більше години, 3-4 години?
Для чого ви читаєте? Для задоволення, для того, щоб заснути, перед сном, бо нудно?
Чи було таке, що книга врятувала вам життя? Так, ні?

Саме з таких запитань розпочалася лекція відомого німецького письменника Юргена Баншеруса в рамках франко-німецького проекту "Колона Морріса", що проходив у місті Суми 7-8 вересня 2019 р. Найвідомішою книгою письменника є багатосерійні детективні історії "Справи для Квятковського", які перекладені багатьма мовами, а також українською.
Зі слів письменника у Німеччині 60% молоді читають книжки без задоволення. З них 20% дітей не розуміють змісту прочитаного. Кожна 20-а дівчинка і кожен 7-ий хлопчик припиняють читати у підлітковому віці.

В ФРН є спеціальна державна програма для заохочення населення до читання. Бюджет цієї програми - 250 млн. євро у рік. В цілому в країні багато грошей витрачається на залучення німців до читання. У Німеччині за навчання дитини читанню відповідальна мама, не тато. Тати можуть грати комп'ютерні ігри або ремонтувати автомобіль. Дуже важливо, щоб звичка читання починалася із сім'ї. Перше запитання хлопців, коли вони бачать книжку "На скільки вона груба?" Для прикладу, книжка "Посмішка павука" має 130 сторінок, а якщо книга буде більше 200 сторінок, хлопчики скажуть, що вона загруба. 
Хлопці люблять читати прямі тексти, без відступів, без описів природи, емоцій тощо. Дівчата та жінки полюбляють читати книги про емоції, відносини, любовні романи. Звісно хлопці люблять читати про емоції, але вони повинні бути приховані, наприклад, в діалогах. Зазвичай хлопчаки хочуть, щоб сюжет починався з перших сторінок книги. А в деяких книгах історія починається на 50 сторінці. Хлопці полюблять читати фантастику, де герой хлопець знаходить у собі якусь суперсилу і потім рятує світ. Найкраще хлопцям дати почитати книгу з головним героєм хлопцем, з яким вони можуть себе ідентифікувати. 

У Німеччині учителі та бібліотекарі зазвичай рекомендують читати книги, які їм подобаються. А їх у країні майже 100%. Тому коли приходить читач хлопець або чоловік у бібліотеку, варто їм рекомендувати те, що може сподобатися таким читачам.

Практичні поради від Юргена Баншеруса:
  • читати в слух для дітей, навіть якщо їм 10-12 років;
  • рекомендовано, щоб тато читав книгу, а не мама;
  • не даруйте дітям книги, а краще сертифікат в книжковий магазин і йдіть вибирайте книги разом. Хоча найкращий варіант, щоб мама посиділа в кафе,  а дитина сама вибрала книгу в книгарні.
Після лекції відвідувачі мали можливість поставити запитання Юргену Баншерусу. Які були запитання та відповіді німецького письменника, читайте нижче.

Яка ваша улюблена книга?
Моя улюблена книга - "Середина світу" ("Die Mitte der Welt") та "Пеппі-довга панчоха".

Чи є у вас діти? І що вони читають?
У мене двоє дітей - дочка та син. Моя дочка Катерина, коли була маленька, вставала завжди о 5 -ій ранку і хотіла їсти. Зараз вона вивчає нейрологію (наука про головний мозок) і незабаром стане нейропсихологом. Дочка мало читає художньої літератури, більше наукової. Мого сина звати Христофор і йому 29 років. В дитинстві він був дуже гіперактивним. До 10 років Христофор не читав взагалі, тому ми з дружиною часто читали йому в голос. Він займався футболом.  Коли сину було 14 років, наша сім'я переїхала в інше місто. На той час ще не було гаджетів, проте єдиною книгою в домі була "Доктор Дулітл". Єдине, що сину залишалося робити, читати цю книгу. Після того він захопився літературою. І зараз читає більше, ніж сестра. 

Чому ви вирішили приїхати в Україну?
Гете-Інститут запросив мене в Суми. Вперше я подумав: Україна, Путін, Росія, Крим. Моя дружина сказала: "Ти нікуди не поїдеш!". Лише згодом я подивився, що військовий конфлікт далеко, тому вирішив приїхати сюди. Київ - прекрасне місто, а Суми я ще не досліджував.

Що надихає вас писати кримінальні романи?
Всі мої історії з реальності, вони приходять із життя. Історія про 4-ьох підлітків з України, які зараз заробляють гроші в Німеччині та нелегально перебувають. Звідси приходять ідеї на майбутні кримінальні романи. 

Як ви пишете?
Я пишу 4 годин в день, це приблизно 5 сторінок. Потім я почуваюся як Ангела Меркель, досить виснаженим і мене трусить. Наступні години я редагую те, що написав, бігаю, думаю що завтра писатиму, а потім черга дружини. Вперше у 2014 р. я випустив книгу, роман для дорослих "Maks Dinner". Ця книга про служника, а доречі моє прізвище Баншерус перекладається з литовської "слуга", мій батько з Литви.

Над яким романом ви зараз працюєте? Хто головний герой?
Я пишу про хлопчика Бена, який оточений в житті лише жінками. Герой мріє про братика. Його мати, яка є вагітною, виходить з кухні і каже: "Бен, я маю тобі щось сказати. Я  вагітна. У тебе буде скоро сестричка!". Бен розчарований, знову жінка у родині. Я думаю, що закінчу цей роман на Різдво 2019 р. 

Що порадите мені - як стати письменником? - запитала 10-річна дівчинка у залі.
Варто завести щоденник, де можна записувати свої емоції, переживання, що трапилося з тобою протягом дня. Щодня варто практикуватися в написанні текстів. 


Коментарі

Популярні публікації