Німецькі сліди в Україні

Чи цікаво вам який внесок зробили німці у розвиток українських міст у минулому і роблять сьогодні? Дізнайтесь про це у мобільному додатку "Німецькі сліди". Додаток доступний німецькою та українською мовами у мультимедійному форматі. 


"Німецькі сліди" - це інтерактивний путівник для користування, не виходячи з дому та подорожуючи світом, який ви зможете завантажити безкоштовно в App-Store або Google Play. 

Проект "Німецькі сліди" розповідає про відношення німецької культури та мови до відомих пам'яток у світі. В Україні є 53 локації з німецькими слідами: 22 з них знаходяться у Києві, інші 31 розташовані у різних українських містах.  Більшість "німецьких слідів" Києва відносяться до всесвітньої культурної спадщини, а їх спорудження завдячуємо німецьким архітекторам або німецьким представництвам. Розглянемо декілька цікавих місць в різних містах України.
 

Аптека-музей у Києві


Перша німецька приватна аптека Києва вважається колискою німецькою громади у Києві та інформує про життя та творчість її найбільш відомих діячів. Вона була заснована більше ніж 300 років тому німецьким колоністом Йоганном Гейтером. 

Аптека-музей розташована на Подолі, поміж трьох церков, тому саме Божому Провидінню будівля аптеки не постраждала від численних пожеж, які вирували цієї частиною міста і знищили більшість дерев'яних споруд. 

Асортимент аптеки у 18-му столітті був дуже великим - понад 950 різних таблеток, мазей, настоянок та мікстур. Тоді існували різні ліки для бідного та багатого населення, вони відрізнилися складом і, відповідно, ціною. Наприклад, мило для бідного населення робилося з собачого жиру, а багаті купляли мило з пальмової чи оливкової олії. Дорогі таблетки та мікстури, які на той час вироблялися в аптеці, слугували не лише засобами лікування, а й ознакою престижу. 

Окрім експонатів, які розповідають про життя та діяльність аптекаря, у приміщенні аптеки-музею можна побачити внутрішній вигляд будинку заможної німецької сім'ї. В аптеці відвідувачі можуть також придбати мило та креми ручної роботи, вироблені за старовинними рецептами, на згадку про візит до першої приватної аптеки в Києві із майже 300-літньою історією. 

Адреса: м. Київ, вул. Притирсько-Микільська, 7

Баварський Дім в Одесі

"Баварський Дім, Одеса" було засновано в 1993 році як німецький культурний центр та центр зустрічей Державним Баварським Міністерством праці, соціальних справ, сім'ї, жінок та охорони здоров'я і Євангелічно-Лютеранською Церквою в Баварії. Під одним дахом він об'єднує чотири центри та ТОВ "Українсько-Баварський менеджмент-трейнінг центр". Центр німецької мови є одним із центрів "Баварського Дому, Одеса" і частиною мережі акредитованих партнерів Goethe-Institute в Україні в галузі мовної підготовки. 

Культурний центр "Баварський Дім, Одеса" має за мету сприяння розвитку німецької культури і культурного обміну між Україною та Німеччиною. Він організовує численні німецько-українські культурні проекти: виставки, майстер-класи, кінопокази, лекції, фестивалі та концерти. У 1989 році було засновано хор "Viva la musica", який з того часу є невід'ємною частиною культурного центру. Своїми концертними турами в різні країни Європи "Viva la musica" сприяє розвитку німецької та української культури і міжнародному взаєморозумінню. 

Адреса: м. Одеса, вул. Успенська, 60/2


Архикатедральний собор Святого Юра у Львові

Одна з найвизначніших пам'яток міста - Собор Святого Юра - репрезентує бароково-рококовий стиль і зовні має вигляд грецького хреста, накритого посередині куполом. Зведений у 1744-1761 роках, собор є третім за рахунком храмом, що був збудований на цьому місці. Ще за часів Галицько-Волинського князівства Лев Данилович наказав поставити на горі дерев'яну церкву. Згодом у 1363 році досі маловідомий архітектор із прізвищем на німецький лад Дорінг почав будувати нову кам'яну церкву. Єдиною історичною пам'яткою, що залишилася з тих часів, є дзвін 1340 року. 

У 1744 році під керівництвом митрополита Атанасія Шептицького та єпископа Лева Шептицького розпочалося будівництво нового величного собору за проектом Бернарда Меретина. Фактом, що свідчить про німецьке походження архітектора, є підпис майстра німецькою готикою, щоправда на італійський лад "Merretiner". Своєрідною візиткою митця стало створення оригінального фасаду, оздобленого пілястрами корінського ордену та кам'яними вазами. Над фасадом собору працював також видатний скульптор Йоганн Георг Пінзель, який прибув до Львова на запрошення Меретина. У 1759-1761 роках скульптор прикрасив фасад фігурою патрона святині - Святого Юра, який, сидячи на коні, списом вбиває змія, а над головним входом до собору встановив фігури святих Атанасія та Лева Шептицьких. 

Адреса: м. Львів, пл. Святого Юра, 5


Колекція німецьких годинників у кав'ярні-музеї у Вінниці


У кав'ярні музеї "Пан Заваркін та син", що розташований у самому центрі міста Вінниця, на тихій та затишній вулиці О. Соловйова, міститься одна з найбільших в Україні приватних колекцій старовинних годинників кінця 19-ого - початку 20-ого ст. Унікальне зібрання нараховує 41 годинник, біля третини з яких було виготовлено в Німеччині. Всі годинники з колекції професійно відреставровані та справно працюють. 

Різноманіття годинників зачаровує: це і класичні годинники із зозулею зі Шварцвальду, і рідкісні маятникові годинники виробництва відомої німецької фабрики Густава Беккера "Тріумф" 1903 року і "Валькірія" 1922 року, і консольний годинник з інкрустацією 1885 року, що був виготовлений на замовлення відомого київського адвоката та колекціонера Іосифа Герельда, і строгий аптекарський годинник. 

Особливу увагу відвідувачів привертає годинник-балансир "Німфа Дріада", виготовлений у Німеччині Морісом Бувалом у 1920 році, та годинник, що веде відлік часу навпаки, із символічним написом "Manchmal läuft alles verkehrt" ("Іноді все йде не так"). Варто відзначити також інтер'єрний годинник "Цейтнот" майстра Макса Клауса 1903 року з механізмом HAU (Hmburhger amerikanische Uhrenfabrik). Дизайн було зроблено на замовлення берлінського шахового клубу. 

Адреса: м. Вінниця, вул. О. Соловйова, 3 (колишня Інтернаціональна). 

Дізнавайтесь більше про додаток та інші німецькі сліди в Україні у відео на You Tube 


Коментарі

Популярні публікації