Німецький бренд DUDEN

Чи знаєте ви, що в першій половині 19 століття такого поняття як німецька літературна мова (Hochdeutsch) не існувало, як і зрештою єдиної Німеччини також. Під нею розумілося об'єднання десятків держав, в кожній з яких розмовляли і писали по-своєму - на різних діалектах німецької мови. Єдиний підхід до мови стали напрацьовувати лише після об'єднання німецьких земель. І якщо ініціатором німецької політичної єдності був Отто фон Бісмарк (Otto von Bismarck), то лінгвістичним "каталізатором" - Конрад Дуден (Konrad Duden). Його ім'я вже давно стало синонімом орфографічного словника і саме під брендом Duden видається більшість словників та довідників по нормативній вимові німецької лексики та відображення її на письмі. 


На початку 20 століття, уже будучи відомим лінгвістом, Конрад Дуден згадував, що, коли він почав вчителювати, у Саксонії писали не так, як у Баварії, а у Баварії, не так як у Пруссії, а в різних відомствах не так як у школах. У правописі панував хаос і Дуден був не єдиним спеціалістом, якому це не подобалося. Але він був тим, хто вирішив змінити ситуацію. Для початку опублікував свою першу роботу "Про німецький правопис", збірку правил орфографії з коротким поясненням. А в 1880 році вийшов у світ "Повний орфографічний словник німецької мови". Про те, ніскільки він був "повний", можна судити по тому, що книга мала всього 187 сторінок та містила 27 000 слів. Для порівняння, у 28 виданні сучасного словника Дудена 145 000 слів. Але на той час це була справді революційна книга. 

Кожен школяр у будь-якій країні мріє, аби правила орфографії були максимально простими, і в цьому сенсі вчительський підхід Дудена був найкращим. Він справді хотів полегшити процес навчання учням і без жалю позбавлявся мовного баласту. Наприклад, у словах Casse i Conferenz він заміник "с" на "k", яку реально вимовляють. Замість застарілого буквосполучення "th" в словах Thür, Thor, Thurm використав просте "t". Тепер ми можемо лише дивуватися як раніше слова Tür, Tor та Turm писали так химерно. Робочим гаслом Дудена було: "Пиши, як розмовляєш". Тим не менше, Отто фон Бісмарк заборонив застосовувати "шкільну" орфографію в державних установах, консервативний в цьому питанні "об'єднувач" Німеччини не розумів "об'єднувача" мови. І лише в 1902 році імперський Бундесрат (Bundesrat) вирішив зробити правила правопису Дудена обов'язковим для всього рейху. Пізніше до цього рішення приєдналася Австро-Угорщина та Швейцарія. З тих пір фраза "Заглянь в Дуден" (Schlag im Duden nach!) була у всіх на вустах. Коректори книжкових видавництв та газетних друкарень зітхнули з полегшенням. 

За життя батька німецького правопису (помер Конрад Дуден в 1911 році) вийшло вісім видань його головної праці. Сьогодні справу Дудена продовжують його послідовники. За вихід у світ книг від цим брендом відповідає те ж видавництво, яке випустило його перший словник, - заснований у 1826 році Bibliographisches Institut. Словники виходять як в паперовому, так і в електронному вигляді. З травня 2011 року платний сервіс Duden online став безкоштовним. Окрім орфографії користувачі мають можливість одержати інформацію не лише про правопис та значення слів, але й про словотвір, морфологію, антоніми, синоніми, тощо. У серпні 2020 року багатотисячним тиражем вийшло 28 видання орфографічного словника німецької мови Duden, що включає 148 тисяч статей, видалено 300 застарілих термінів. Одночасно редакція поповнила 3000 новими словами і термінами з сучасного життя. Серед них є такі: "COVID19", "футбольний матч без глядачів" (Geisterspiel), "локдаун" (Lockdown), "колективний імунітет" (Herdenimminität) та інші. Під брендом Duden Бібліографічний інститут опублікував також дванадцятитомну серію тематичних словників, власне "Дуденом" є перший том цієї серії. 


Кожен, хто хоче краще знати німецьку мову, час від часу заглядає у словник. Адже мова також жива і розвивається, з'являються нові терміни, вирази. Тому всіх бажаючих удосконалювати та розвивати свої знання з німецької мови, запрошуємо у Тернопільську обласну бібліотеку для молоді. Тут на полицях на вас чекають не лише художні книги, а але і посібники та довідники знаменитого німецького бренду Duden. 



Джерело:  http://beiunsinhamburg.de

Коментарі

Популярні публікації