Життя студентів у Німеччині

Німецька освіта вважається престижною, а фахівці, які отримали освіту у вузах ФРН, володіють не тільки високим рівнем професійних навичок, але й стають різнобічно розвиненими особистостями. Цьому сприяє життя студентів у Німеччині - насичене, яскраве, цікаве. Водночас його не можна назвати безпроблемним: обов'язкове страхування із внесенням регулярних платежів, проживання в гуртожитку, пошук підробітку та інше. Одним із найбільших плюсів є те, що абітурієнтам не потрібно складати встуні іспити. 

Для студентів-іноземців знання двох робочих мов - англійської та німецької - значно збільшує ймовірність вступу. Проте навіть той, хто їх не знає, має шанси навчатися безкоштовно. Завжди можна поїхати на підготвчі курси до Німеччини, вивчити мову, отримати закордоном сертифікат і продовжити навчання в обраному університеті. Німеччина належить до найпопулярніших країн серед іноземних студентів. Велика кількість сильних вишів, цікаві навчальні програми та різноманітні можливості і фінансування навчання - все, що робит навчання у Німеччині справді привабливим. У цій статті ви знайдете всю необхідну інформацію про те, які передумови слід виконати, де знайти відповідну навчальну програму і як профінансувати своє навчання. 

Особивості освіти в Німеччині. У ФРН діє Болонська система, яка включає три ступені: бакалавра, потім магістра і при бажанні - доктора (відповідає нашому захисту дисертації). Практично всі вузи державні, тому оплати за навчання немає, а у багатьох можна навіть розраховувати на стипендію. Невеликі вснески в деяких навчальних закладах включають проїзний квиток, право на користування бібліотекою, інші сервіси, тому вища освіта доступна всім жителям країни, так і іноземцям. Багато ВУЗів мають сеціальні програми для іноземців, що володіють німецькою. Головні особливості системи освіти - відсутність єдиних навчальних програм в межах країни і самостійна дослідницька робота на практиці, починаючи з 2-3 курсу. 

Гуртожитки в Німеччині та спеціальні квартири для студентів. Житло, мабуть, найактуальніша і найбільш затратна стаття витрат для всіх іноземних студжентів у Німеччині. За весь період навчання студент може змінювати місце проживання кілька разів. Як правило, студенти розміщуються у студентських гуртожитках (Studentehwohnheimen) - це хороший варіант для іноземного студента дізнатися німецьку культуру та підвищити рівень знань німецької мови. Варіанти проживання можуть бути абсолютно різними: кімната як у гуртожитку, так і в квартирі або приватних резиденціях/будинках. Розміщення може бути одномісним або спільним (WG), з вітальнею, кухнею і ванною кімнатою як особистого, так і загального користування. Як правило, ціни на житло нижчі у містах півночі країни, ніж у південній її частині, і відповідно на сході дешевше, аніж на заході. Найдорожчими містами щодо вартості та доступності житла є такі міста як Мюнхен і Франкфурт на Майні - 350-450 євро. Найбільш бюджетними та сприятливими містами щодо доступності для студентів є Ляйпциг, Дортмунт, Галле, Білефельд і Бохум - 200-250 євро. Макленбург, Брандербург, Саксонія-Ангальт, Саксонія та Тюрингія - до 250 євро. Баварія, Берлін, Гамбург - до 300 євро. Знайти підходяще, якісне і доступне житло у Німеччині - це величезне везіння. 


Харчування. Витрати на харчування займають друге місце після витрат на оренду житла. За даними статистики, близько 150 євро в місяць середньостатистичний студент витрачає на їжу. Як і вінших країнах, тут студенти живуть економно, купують продукти в дешевих супермаркетах, часто на розпродажах. Також при  кожному університеті є їдальня (Mensa), у якій можна дуже смачно поїсти під час перерви між парами, студент може замовити собі повноцінний обід всього за  2 євро, що складається з першого і другого або салату. 

Міський транспорт у Німеччині у будь-якому місті ходить  чітко за розкладом, зручний, але й вартість проїзду становить чимало. Для студентів діє 50% знижки і заплатити за проїзний доведеться 25-50 євро в місяць. 

Підробіток студентів у Німеччині. Більша частина студентів у ФРН підробляє, але знайти роботу непросто: крім знання мови, потрібні рекомендації. Крім того, за законом, іноземні студенти мають право працювати 90 днів у році чи 180 з неповною зайнятістю. А це приблизно 10 годин на тиждень. Найпоширеніші прості підробітки: секретар, працівник в офісі чи на підприємстві, офіціант, репетитор. Деякі студенти старших курсів у великих містах можуть розраховувати на роботу асистентом у ВУЗі, програмістом, бухгалтером. В середньому ці підробітки приносять 6-8 євро за годину, тобто 60-80 євро в тиждень. 


Дозвілля. У ВУЗах, як правило, навчається активна молодь від 20 до 30 років. Природно, що студентське життя в цьому віці наповнене яскравими подіями. Однією з найулюбленіших - відвідування вечірок, пабів, кафе, а також рок-фестивалів, концертів, квитки на які можна придбати зі студентською знижкою. Шенгенська зона дозволяє без проблем подорожувати по всій Європі, тому на вихідних та під час канікул студенти їздять по країні, виїжджають у Францію, Австрію, Нідерланди. 

Переваги навчання для українців. Якщо розглядати плюси та мінуси навчання у Німеччині для українців, то можна зазначити такі переваги. Німеччина - високорозвинена європейська країна, тому вчитися і жити в ній, спілкуватися з німцями, переймати їх досвід роботи і спосіб життя, вивчати мову, здобувати професію - саме по собі велике задоволення. Головний мінус - неможлимво вступити до німецького ВНЗ одразу після школи. Необхідно закінчити один-два курси університету в Україні або провчитися рік у Studienkolleg, мати відмінні оцінки й тільки потім вступати у вищий навчальний заклад Німеччини. Навчання можливе, але для цього доведеться докласти чимало зусиль. 

Джерело: www.vectoredu.com.ua

Коментарі

Популярні публікації