"П’ята пора року" у Німеччині

     У Німеччині настає "п’ята пора року" – Fasching (фашінг). Так тут називають час карнавалів, що триватимуть упродовж тижня. Люди залишають навіть найважливіші справи і починають розважатися – з музикою, співом, перевдяганнями та масками. І що смішніше й безглуздіше вони це роблять, то краще. "Fasching", "Fastnacht", "Fastnet", тобто карнавал – це вміння німців берегти традиції. Його початок припадає на четвер, який ще називають «брудним», і триває до наступної, «попільної», середи. Впродовж цього тижня – тижня дурнів, чи блазнів – відбуваються найбезглуздіші витівки, випивається неймовірна кількість міцних напоїв, а скільки усього з’їдається, то годі й казати!      

 Але німці не були б німцями, якби в гумор не накидали серйозних зерен: в образах сучасних світових лідерів вони висміюють їхню політику, а також власні соціально-суспільні проблеми. Як саме веселяться німці, чому це не тільки розвага, і чому, приміром, самі берлінці майже байдуже сприймають карнавальне свято?

Це – католицьке свято, тож його відзначають здебільшого там, де католицька церква має найбільше прихожан. «Твердинями» карнавалів у Німеччині є католицькі регіони – Рейнська область, Кельн, Майнц, Дюссельдорф, Бонн. Карнавал прямує через Швабію, Штуттґарт, до альпійських регіонів і північної Швейцарії. Тут трьохсотрічні традиції найбільше підтримують і розвивають. Але, приміром, у Берліні, тобто у північно-східній частині країни, про свято довідуються із новин, як і українці, а якщо ж і відзначають, то не так широко.

Найдивовижніше відбувається під час карнавальної ходи вулицями, коли на них висипають мільйони людей. Наприклад, у Кельні ця кількість сягає двох мільйонів осіб! Вони надягають блазенське, будь-яке чудернацьке або національне вбрання, маски і рушають веселитися. Апогею свято набуває у понеділок, перед початком посту.
Підготовка до  святкування починається ще в листопаді: 11 числа, об 11:11годині. В цей час традиційно проводяться збори активістів та організаторів. Карнавал – це можливість "відірватися по повній" перед початком Великоднього посту, який починається в "попільну середу" (Aschermittwoch – в цьому році 2 березня) і закінчується "страсною п'ятницею" (Karfreitag —15 квітня). Слово "Карнавал" походить від  латинського "carne levare" і означає "Прощай, м'ясо", адже в період Великого посту вживати  м'ясо заборонено, а до нього – можна. Слова Fastnacht і Fasching означають "напередодні посту".

Своєї кульмінації  карнавал досягає за тиждень до початку Великого посту. Ось як виглядає  цей тиждень: Четвер  називають "жирним", або "брудним", або "бабським" (Weiberfastnacht, 24 лютого). Як бачимо із останньої  назви – це виключно жіноче  свято. У деяких регіонах влаштовують засідання, вхід на які дозволено лише тим мужчинам, які переодягнулись в жіночий одяг. В цей день обережним мужчинам краще не заглядавати у ресторани – вони ризикують вийти звідти, в кращому випадку, без галстука. Відрізати галстук у незнайомця – улюблена розвага жінок. Як компенсацію мужчина отримує поцілунок.

За "бабським четвергом" йде "сажова" п'ятниця (rußiger Freitag).За традицією в цей день "дурні" намагались вимазати обличчя людей сажею. Мужчини мають шанс відігратися за  завдану в "бабський четвер" шкоду: озброївшись губною помадою або кольоровим лаком для волосся, вони можуть реалізовувати своє уявлення про жіночу красу принаймні один на одному.
Далі йдуть "гвоздикова субота" (Nelkensamstag) та "тюльпанова неділя" (Tulpensonntag). І ось настає головний день карнавалу - Rosenmontag (28 лютого).  Ця назва часто перекладається як "трояндовий понеділок", але насправді цей день не стосується ні троянд, ні рожевого кольору. Швидше всього, ця назва походить від rasen (веселитися, бути щасливим). Тому правильно називати цей день "веселим".
В деяких регіонах південної Німеччини основна карнавальна хода відбувається  у вівторок ( Faschingsdienstag). Вона  супроводжується специфічними вигуками, які відрізняються в залежності від регіону, але найбільш популярний вигук: "Narri Narro!" (Narr –дурник, блазень). Під час ходи  часто можна побачити образи чортів і демонів, блазнів і божевільних в різних варіаціях, відьм та казкових персонажів. А на чолі процесії  іде так званий Бутц (Butz)-карнавальний двірник. Він звільняє дорогу для решти учасників. Проте о 19.00 годині  Бутц падає  замертво, і це означає закінчення карнавалу. Ввечері проводяться символічні "похорони" карнавалу  і поминки.
Закінчується карнавал в "попільну середу" (Aschermittwoch —2 березня). В цей же день  католики ідуть до церкви, де священик, серед іншого, посипає прихожанам голову попелом у формі хреста або малює його на чолі. Це стародавня традиція, що символізує каяття, піст, стриманість. Адже останній день розваг – це початок Великоднього посту, що триває шість тижнів.




Коментарі

Популярні публікації