Як вивчити будь-яку іноземну мову за рік: поради поліглота


76-річний канадський поліглот Стів Кауфман говорить двадцятьма мовами та півстоліття присвятив вивченню іноземних мов. Збирати свою «мовну колекцію» екс-дипломат і бізнесмен почав у 17 років. А у 55 розробив власну систему й почав вивчати мови ще активніше. «Знати мови — примножувати внутрішнє багатство», — каже поліглот, який нині продовжує вивчати українську мову та надсилає гуманітарну допомогу на Донбас. Стів переконаний: вивчати іноземну легко, коли ваше бажання йде зсередини, вам щиро подобається мова і ви отримуєте задоволення від процесу. Як цього досягти Стів Кауфман ексклюзивно розповів «Освіторії».

В якому віці вивчення мов дається найлегше?

Мій досвід показує: успішно вивчати мови можна в будь-якому віці. Наш мозок постійно навчається і створений для навчання! Зараз мені 76, і я з великим захопленням вивчаю перську мову. В юному віці мозок людини пластичніший, тому процес вивчення нового займає менше часу. Я помітив, що у віці до 12 років діти канадських емігрантів вивчають англійську без акценту.

А чи чули ви про кейс Швеції? Понад 50% телепередач у країні транслюються англійською мовою зі шведськими субтитрами. Тож діти змалку чують мову й приходять до школи, впевнено розмовляючи англійською.

Щось схоже відбувається в родині мого товариша. Він канадець, його тато — китаєць, мама — японка. Його діти змалечку чули 5 мов від різних родичів. І зараз, у 5-річному віці, вони хвацько розмовляють цими п’ятьма мовами. Візьміть це на озброєння! Ви можете говорити з дитиною різними мовами просто з моменту народження, завдяки чому подаруєте їй полілінгвальність із пелюшок.

Завдяки чому ви успішно вивчите будь-яку нову мову?

Успіх у вивченні іноземних мов залежить від трьох факторів, вважає Стів Кауфман:

- Ставлення учня до вивчення мови. Ви ставитесь до пізнання нового як до захопливого процесу чи це примус, нудне зобов’язання?

- Кількість часу, який витрачаєте на вивчення мови.

- Правильно підібраний метод вивчення мови.

Скільки часу потрібно, щоб вивчити мову?

Якщо ви витрачатимете 10 годин на день на вивчення мови, то зможете нею базово володіти через 48–72 дні, залежно від складності обраної мови. Це два чи три місяці. Якщо витрачатимете по 5 годин на день, здобуття базових навичок володіння мовою займе до півроку. Маєте дві з половиною години на день для нової мови? Отримаєте хороший базовий результат через рік. Саме такі дані звучать у дослідженні FSI.

 

Лайфхаки вивчення іноземної мови в роботі з дітьми

1. Не вимагайте від дітей ідеального знання граматики. Головне, щоб дитина не боялася говорити та проявляла інтерес до мови. Тож на помилках увагу не загострюйте.

2. Обирайте для молодшої вікової групи учнів тексти з великою кількістю повторень. Діти обожнюють веселі пісеньки, лічилки — тож вивчайте мову граючись.

3. Вчителям вкрай необхідно давати дітям право вибору. Що ваші учні хочуть дивитись і читати? Принесіть до класу на вибір 20 книжок, аудіокниг, підготуйте добірку відео. Нехай підопічні самі скажуть, що з цього їм цікаве.

4. Дитина не хоче говорити? Окей. Тоді нехай багато читає, слухає, дивиться, створюючи пасивний словниковий запас і запам’ятовуючи вимову.

Що йде не так, якщо вам «дуже складно» вивчати мову?

Вивчення мови може бути «складним» лише тоді, коли до вас або ви самі намагаєтесь застосувати методику, що не підходить особисто вам. Або ж ви намагаєтесь вивчати мову для якоїсь зовнішньої мети: щоб сподобатися комусь чи отримати престижнішу роботу. У таких випадках люди часто зупиняються на половині шляху.

Можливо, ви виправдовуєте себе: «У мене немає таланту, немає часу…» Але повірте, для вивчення мови точно не потрібен особливий дар. Час можна знайти, їдучи в транспорті, на пробіжці або навіть готуючи вечерю.

Щоб потоваришувати з новою мовою, спробуйте знайти якийсь невеликий аспект у культурі країн, в яких цією мовою спілкуються, та сконцентруйтеся на цьому. Так ви запускаєте в собі щирий інтерес до вивчення мови. А на вас чекає довга мандрівка, тож не обійтися без способу отримувати задоволення в процесі.

Слухати + Читати — безпрограшна формула у вивченні мов

90% кожної нової іноземної мови я вивчаю через слухання і читання. Суть мого способу — у вивченні великої кількості слів, які я вибираю з контексту, що цікавий особисто мені. Тому і вам раджу робити акцент на розумінні сенсу, а не на граматиці. Використовую наступну схему: Читання → Увага на контекст → Вивчення словосполучень, а не окремих слів → Повторення вивчених словосполучень.

Цифрова епоха полегшила вивчення мови колосально. Оберіть програму чи застосунок, що дасть вам змогу спершу слухати текст, а потім читати його. Прослухавши перший раз, знайдіть у друкованому тексті ключові незрозумілі слова і ще раз послухайте. А потім вивчіть іншу незнайому лексику, поворно перечитавши.

Стимулюйте мозок цікавим і актуальним контентом. Люди краще навчаються на життєвих історіях, реальних діалогах, прикладах із новин, аніж на хрестоматійних правилах. Раджу дивитись і слухати цікаві вам серіали на Netflix, дивитися ролики на YouTube.

Більшість часу займайтеся самостійно

Не спирайтеся виключно на викладача чи репетитора. Кваліфікований провідник у вивченні мови — це прекрасно, проте самих лише занять із викладачем недостатньо. Більшість часу ви маєте займатися самостійно — прийміть це і налаштуйтесь. Що краще у вас починає виходити спілкуватись іноземною мовою — то більше самостійної практики додавайте. Так ви засвоїте знання надовго й глибоко.

Час від часу передивляйтесь граматичні правила, звертаючи увагу на типові помилки, яких останнім часом припустилися. А ще розбирайте специфічні слова та фрази, про які нещодавно дізналися. Якщо вам подобається — регулярно пробуйте писати, говорити іноземною мовою. Коли ви говорите й пишете, продивляєтеся граматичні правила — ви підвищуєте свою увагу та здатність легше сприймати тонкощі мови. А підвищення уваги збільшує здібність мозку помічати шаблони та звуки іноземної мови.

За яким принципом працює система вивчення мов Стіва Кауфмана?

Щоб вивчити нову мову, не потрібно їхати за кордон чи записуватися на дорогі курси. Ви можете знайти багато нового матеріалу для прослуховування й читання вдома. Єдине — пошук цікавого контенту може зайняти багато часу. Тому я й створив онлайн-додаток LingQ (кожен охочий може затестити безкоштовну версію на сайті).

Основа вивчення — читання та слухання цікавих саме для вас текстів, а також активне поповнення словникового запасу. Спершу система думає, що ви нічого не знаєте. Але в процесі того, як ви зберігаєте слова й фрази у віртуальний словник, вона підлаштовується під ваші потреби. У системі LingQ є дуже класна функція — читання текстів зі зручним словником, щоб не відволікатися на пошук незрозумілих слів в онлайн-перекладачі. Читаючи текст, ви клікаєте на будь-яке нове слово, і воно з’являється у віконці-словнику.

Джерело.

Коментарі

Популярні публікації