Символи Великодня в Німеччині

Німеччина – Зайці, яйця та ягня – це ті символи, які в Німеччині супроводжують Великдень. Декоративні, шоколадні або справжні – їх можна побачити всюди: ними прикрашають вітрини крамниць, кущі в садках, а також святковий стіл.

Великдень у Німеччині вважається одним із найважливіших християнських свят поруч із Різдвом. І, як скаржаться критики, так само, як і Різдво, Великдень набуває дедалі комерційнішого характеру. Навіть незважаючи на те, що на Пасху подарунків вручають менше, ніж на Різдвяні свята, торгівля, як правило, завжди залишається задоволена. Особливо великим попитом користуються солодощі.

У ці дні німецькі крамниці буквально завалені найрізноманітнішими цукерками у формі яєць та шоколадними зайцями. За традицією зайці на Великдень ховають яйця й подарунки, на пошук яких потім вирушає малеча.

Чому саме зайці? Кажуть, що першими таку традицію запровадили протестантські постачальники яєць. На Великдень вони також дарували яйця, але відкидали католицький звичай посту й освячення крашанок. Аби якось дистанціюватися від католиків, протестанти й вирішили, так би мовити, «доручити» ховання яєць зайцям.

Символ родючості

А от, як пояснює ветеринар Валентина Ульман: «Існує чимало різних легенд. Але найбільше я вірю тим, які пов’язують зайців із родючістю. Адже, як яйця, так і зайці символізують родючість. Щоправда, тут треба зробити уточнення, оскільки насправді йдеться про кроликів, які значно родючіші, ніж зайці. Тому я завжди говорила б про великодніх кроликів».

Крім яєць і зайців варто згадати ще про ягнят. Ягня запозичене з традицій єврейської Пасхи: тварин колись різали до свята. Звичай нагадує про вигнання ізраїльтян із Єгипту. Ягнячою кров'ю вигнанці позначали двері своїх осель, щоб Божий ангел смерті їх не чіпав. У християнстві кров ягняти - символ безневинно замученого Христа. Сьогодні символ перетворився на солодкі пироги у формі ягнят, які випікають до Великодня.




Коментарі

Популярні публікації